Husmorsknep avlopp - Röranalys

Våra bästa husmorsknep när du får stopp i avloppet

Varje dag spolar du vatten i avloppet men tillsammans med vattnet följer även en hel del annat. I köket hamnat bland annat fett och matrester i avloppen och rören och i badrummet hårstrån, hudavlagringar och tvålrester. Med tiden bildas avlagringar och om inte dessa avlägsnas kan det bli stopp. Men ta det bara lugnt – det finns husmorstips för stopp i avloppet.

 

Rensa avloppet med hushållsprodukter

Blockeringar i avloppet brukar börja med att vattnet rinner undan långsammare. Du kan också känna en obehaglig lukt. Tar du inte tag i problemet nu riskerar du att få totalt stopp i avloppet.

 

En propp i köket eller badrummet kan lösas med bikarbonat och ättika. Häll ner lite bikarbonat i avloppet och sedan häller du på ungefär en deciliter ättika. Det kommer att bubbla och fräsa en stund, men det är ingen fara. När bikarbonatet och ättikan har fått verka en stund häller du ner kokhett vatten i avloppet för att spola bort de sista resterna.

 

Har du inte bikarbonat och ättika hemma kan du prova bakpulver och vinäger istället. Du kan också prova att använda en vaskrensare. En vaskrensare kan du även använda om du har fått stopp i toaletten. Det gå också bra att prova bikarbonat- och ättiksblandningen i toalettstolen för att lösgöra en propp.

 

Förebygg avlagringar och stopp i avloppet

Du kan faktiskt göra en del saker för att undvika stopp i avloppet. En bra vana är att då och då spola varmt vatten i avloppen. Det löser upp fett och smuts och förebygger avlagringar och stopp. Mycket av skräpet hamnar i vattenlåset. Därför är det en bra vana att lossa och rengöra det med jämna mellanrum. I köket bör du även rengöra silen i vasken, och i duschen och badkaret kan du lyfta på gallret för att få bort hårstrån och rester från hår- och hudprodukter.

 

Självklart ska du också försöka spola ner så lite fett, matrester och annan smuts i rören. Skrapa ner fett från stekpannan och matrester från tallrikarna direkt i soporna innan du börjar diska. När det kommer till toaletten ska du aldrig spola ner bomullspinnar och hygienartiklar. Visste du att du inte ens ska spola ner hår i toaletten? Vi rekommenderar även att du bokar en stamspolning av rör och avlopp var 3–5 år.  Med regelbundna kontroller av en professionell fackman kan du undvika akuta och kostsamma stopp och dessutom förlänga rörens livslängd.

 

Fortfarande problem – kontakta oss i Stockholm

Ibland sitter stoppet längre ner i rören och då kommer inte husmorsknepen att fungera. Har du problem med avloppen under kvällar och helger är du välkommen att höra av dig till oss på Svensk Röranalys. Söter du på problem utanför våra kontorstiden kan du alltid kontakta vår rörjour i Stockholm så hjälper vi dig. 

 

FAQ - Vanliga frågor & svar

När bildas det stopp i avloppet?

I avloppet hamnar bland annat fett, matrester, hår och hudavlagringar. Om dessa inte spolas bort kan de bilda avlagringar som i sin tur kan leda till blockeringar i avloppssystemet.

Hur undviker man stopp i avloppet?

Var noga med att inte spola ner fett, matrester och annan smuts. Rensa golvbrunnen och silen i badrum och kök med jämna mellanrum. Det är också bra att då och då hälla ner riktigt varmt vatten i avloppet. Till sist rekommenderar vi regelbundna kontroller av en fackman för att hålla avloppssystemet i en så god kondition som möjligt.

Hur ofta bör rören rengöras med en stamspolning?

Det beror bland annat på fastighetens och rörens ålder, material och användning. En bra rekommendation är dock att anlita en fackman var tredje till var femte år för att säkerställa en normal funktion och undvika stopp och beläggningar.

0